keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Rekkakuskin emäntä 3

Tässä vielä pari juttua siihen, miten lapsen/lasten (ja ehkä omaakin) ikävää voi helpottaa.

13. Älä kerro lapsille tarkkaa aikaa, milloin isi tulee. 
Kuulostaa karulta, mutta jokainen rekkakuskin vaimoke tietää kuinka mitä tahansa voi tapahtua. Kun se "tuossa illalla" voi olla ihan mitä tahansa viiden ja yö kahden välillä. Jos lapsille kertoo, että "isi tulee tänään" ja sitten se mies ei saakkaan lastattua/purettua/autosta hajoaa rengas/kolari katkaisee tien, on se liian karu pettymys lapsille. Joo kyllä, vanhempien pitää opettaa lapsia sietämään pettymyksiä, mutta teen sen mieluummin sitten vaikka niin, että en anna iltapalaksi keksejä ja kaakaota. Omiin vanhempiin ja niiden lupauksiin ei lasten pitäisi joutua pettymään. Ja pieni lapsi ei oikein ymmärrä sitä, että olosuhteet muuttuu ja niille ei aina voi mitään. Lapselle vanhempi on pettänyt lupauksensa, jos ei tullutkaan "ennen iltapalaa" tai "pikkukakkosen aikaan" Toisaalta kerron kyllä, että "isi tulee viikonloppuna" tai sen, että "lauantaina aamulla kun heräät isi on kotona". Siis kun tietää miehen tulevan perjantaina johonkin aikaan, niin lauantaina se varmasti sitten on kotona.

14. Kalenteri
Vähän isomman lapsen kanssa voi tehdä kalenterin. Sellaisen, mistä joka päivä otetaan lappu/luukku/muu vastaava pois. Siitä voi konkreettisesti nähdä montako päivää on siihen lauantaihin, jolloin isi varmasti on kotona.

15. Valokuva
Lapsen ikävää voi lievittää silläkin tavalla, että on valokuva tai vaikka videopätkä isistä, mitä voi halutessaan katsella. Ihan pienellä se toimii myös muistuttajana.

16. Puhelin
Meillä puhutaan isin kanssa joka päivä puhelimessa. Istutaan yhdessä sohvalla ja pidän puhelinta kaiutin päällä. Pienemmän naama leviää valtaisaan hymyyn kun puhelimesta kuuluu isin ääni. Yleensä se raahaa sitten jotain leluja siihen sohvalle ja "näyttää" niitä puhelimelle. Isompi saattaa jo vähän kertoa, mitä se on puuhaillut päivällä tai muuta vastaavaa.

17. Ne rutiinit
Lopetetaan siihen mistä aloitettiin. Lapsilla on turvallinen olo, kun päivissä on rutiinit. Kun tietyt asiat tapahtuvat, oli se isi kotona tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti