perjantai 1. maaliskuuta 2013

5. Väinö Linna - Täällä Pohjantähden alla 1-3

Sata kirjaa listan viidentenä on oikeastaan kolme kirjaa: Väinä Linnan Täällä Pohjantähden alla 1-3

Tässä jälleen kirjasarja, jonka olen joskus aloittanut, mutta kesken jäi. Saapa nähdä miten käy tällä kertaa.

Taitaa olla niin, että olen ollut yksinkertaisesti vain liian nuori lukemaan tätä kirjaa edellisellä kerralla. Silloin taisi mennä kolme ensimmäistä lukua ja nekin hankalasti. Nyt kirja on edennyt melkein sadan sivun päivävauhdilla. Ensinäkin Seitsemän veljeksen jälkeen kirja tuntuu todella helppolukuiselta ja toiseksi se on oikeasti aika hyvä kirja.

Vähän tuntuu kyllä taas olevan unohduksissa se, mitä lukion historiankursseilla opetettiin.

Ensimmäisen kirjan kohdalla tapahtuis se, mitä jokaisen kirjan kohdalla toivoo: kirja imaisi maailmaansa ja huomasin lukemisen välillä miettiväni kirjan tapahtumia. Ensimmäinen kirja tulikin sitten luettua ihan muutamassa päivässä.

Toinen kirja osoittautuikin sitten pikkasen raskaammaksi luettavaksi. On aika poliittista tekstiä. Ja sen jälkeen alkaakin sitten sodan kuvaukset.

Kummasti kirjan henkilöt tulevat jotenkin läheisiksi ja poikien teloituksen kohdalla meinasi tulla tippa linssiin.

Kolmas kirja on jotenkin tunnelmiltaan sekoitus kahta ensimmäistä kirjaa sekä Tuntematonta sotilasta. Koskelan Vilhon hahmo saa syvyyttä ihan toisella tavalla.

Paljon ajattelemisen aihetta nämä kirjat antavat. Jotenkin ne avaavat jotain sellaista mennyttä, mistä ei muuten juuri mitään tietäisi. Kun omatkin isovanhemmat alkavat olla jo sitä sotien jälkeistä ikäpolvea.

Tietyllä tapaa nämä sata kirjaa ovat kaikki sellaisia, jotka kuuluvat yleissivistykseen, mutta näiden kohdalla tuli ensimmäistä kertaa itsellekkin sellainen olo, että jokaisen suomalaisen pitäisi nämä lukea.

1 kommentti:

  1. Sää oot uskomaton! Vaikka ennätin jo pienen hetken oottaa, että millonhan oot seuraavan kirjan lukenu... :D

    Voin tunnustaa, että oon lukenu tänä vuonna kaks aikakausilehteä :P kolmas on kesken.

    VastaaPoista