keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hyviä unia

Silloin tällöin näkee juttuja unettomuudesta ja sen hoidosta. Mietin tässä itse, että millaiset jutut saavat nukahtamaan. Olen aina ollut tosi huono nukahtamaan ja heräillyt helposti. Lasten myötä näihin on tullut vähän parannusta. Pysähdyin kuitenkin miettimään, mitkä jutut auttavat minua nukahtamaan helpommin ja nukkumaan paremmin.

Olen huomannut, että useat samat jutut auttavat myös meidän lapsia nukahtamaan paremmin.

Ensinäkin säännöllinen päivärytmi. Kun nukkumaan menee tiettyyn aikaan, tulee se väsymys sitten myös tiettyyn aikaan.

T'äytyy mennä nukkumaa silloin kun nukuttaa, eikä "ihan kohta". Kun sitten "ihan kohta" se nukkumisväsymys on mennytkin jo ohi. Muutaman "ihan kohta"-ajatuksen jälkeen onkin sitten jo niin yliväsynyt, ettei nukahtamisesta tule mitään.

Makuuhuoneen täytyy olla mukava. Pimeä ja tarpeeksi viileä. Pitää myös olla itsellä lämmin. Eli itse nukun talvet villasukat jalassa.

Mukavat yövaatteet ovat ehdottoman tärkeitä nukahtamisen kannalta.

Makuuhuone on myös tarkoitettu vain nukkumista varten. Televisiota sinne ei tuoda, tietokoneelle on oma huoneensa ja nykyään pyrin myös pitämään kirjojen lukemisen olkkarin sohvalla.

Isoon sänkyyn on välillä kurja nukahtaa yksin, joten joskus myttään toisen peiton keskelle sänkyä ja käperryn nukkumaan sen viereen. Turvallisuudentunne auttaa nukahtamaan. Peitoista ja tyynyistä voi tehdä jonkinlaisen "pesän" jossa on turvallinen olla.

Iltaan rauhoittuminen pitää aloittaa tarpeeksi aikaisin. Ei pelottavia leffoja, jänniä uutisia tai inspiroivia blogeja juuri ennen nukkumaanmenoa.

Minulla on myös yöpöydän laatikossa idea-vihko. Liian usein iskee inspis ja idea juuri, kun pitäisi nukahtaa. Ennen nousin aina ylös ja tein sen yhden kortin tai yhden korun tai piirsin yhden kuvan,tai mitä milloinkin. Nykyään otan kynän ja paperia laatikosta ja hahmotten, piirrän tai kirjoitan siihen ajatuksen odottamaan seuraavaan päivää. Sama pätee myös siihen, kun aina iltaisin muistaa, että joku juttu on tekemättä. Jos sitä ei ole aivan välttämätön pakko tehdä heti, voi senkin kirjoittaa ylös seuraavaa päivää varten. Itselläni tämä auttaa ja vaivaava juttu lakkaa vaivaamasta. Samoin sitä vihkoa voi käyttää myös huoliin. Kun joku huoli valvottaa, sen voi kirjoittaa vihkoon ja päättää murehtia sitä sitten myöhemmin.

Sitten vielä yksi juttu, joka toiimii minulla, mutta ei välttämättä kaikilla. Nimittäin KYLMÄ suihku. Ensiksi sitä ajattelisi, että sehän nimenomaan piristää. Mutta idea onkin käydä jääkylmässä suihkussa ja sitten pukea mahdollisimman mukavat yövaatteet päälle ja käpertyä pieneksi peiton alle. Se lämpö mikä sitten leviää sen kylmän suihkun jälkeen on todella rentouttavaa ja unettavaa.

Näillä minä nukahdan. Entä sinä? Millaiset jutut auttavat sinua nukkumaan?

1 kommentti:

  1. Niin nukkuminen ei minulle ole koskaan tuottanut vaikeuksia, laitan vaan pääm tyynylle ja silmät kiinni. Kuitenkin nykyään kun minulla on ollut c-pap laite jo useamman vuoden huomaan että jos en voikkaan käyttää sitä jostakin syystä, unentulo ei olekkaan niin nopeaa. Samoin kun juteltiin mieheni kanssa, hänelläkin on vaikeampi saada unenpäästä kiinni jos ei "kyösti" (kuten konetta kutsumme) tuhise. Ääni ei ole kova mutta kun siihen on tottunut ja se puuttuukin....

    VastaaPoista