keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Mitä voi tehdä kesällä?

"... kesäloma on pitkä, mut kuukaudet vierii ja sitten sen koulu taas päättää. Niinpä ajatus yksi vain päässämme pyörii, näin kuinka se voitaisiin viettää?..."
(Phineas ja Ferb: alkutunnari)


Kunnassamme on normaalisti sellainen käytäntö, että yhden kuukauden vuodessa saa pitää lapset maksuttomasti poissa päivähoidota. Tämä tarkoittaa sitten käytännössä sitä, että aika monet lapset ovat myös kesäkuun hoidossa, kun siitä kerran pitää maksaa. Viime kesänä myös meidän pojat olivat lyhyttä päivää perhepäivähoitajalla, vaikka olin itse kotona. Tänä kesänä tilanne on kuitenkin toinen. Päiväkotiin tehdään laajennusta ja sen takia päiväkoti on suljettuna koko kesän. Maksuvapaita kuukausia sai poikkeuksellisesti kaksi. Joten tottakai pojat jäivät kesälomaa viettämään kotiin.

Välillä on kyllä sitten tunne, että tekeminen loppuu kesken. Hurjan vilkkaat ja eloisat poikani kun tarvitsisivat tosi paljon sitä tekemistä. Ja etenkin Joonalla se pitäisi olla sitten jotain ohjattua toimintaa. 

Kesäkuussa onneksi seurakunta ja 4H järjestivät leikkikenttätoimintaa. Heti kesäloman ensimmäinen viikko meni tuossa läheisellä alakoululla. Leikkikenttää järjestettiin siellä kello 9-12 joka arkipäivä. Ensimmäisenä päivänä paikalla oli noin 40 lasta, eli kavereita ja touhua piisasi. Sitten juhannusalusviikolla oli leikkikenttä vuorostaan keskuskoululla maanantaisa torstaihin. Ihan superia, että tällaista toimintaa järjestetään! 

Yli neljävuotiaat saivat jäädä leikkikentälle yksinkin, mutta sitä nuoremmilla täytyi olla mukana täysi-ikäinen valvoja. Ja ihan kivaahan tuo oli päästä tapaamaa muita suunnilleen samanikäisten lasten vanhempia. Vaikka olen asunut tällä paikkakunnalla melkein koko ikäni, en tunne täältä kovin paljon ketään. 

Kesäkuu meni, mutta mitähän ihmettä me oikein tämä heinäkuu tehtäisiin? Etenkin kun pieninkin rasitus tuntuu aiheuttavan supisteluita. Koko ajan ei viitsisi antaa poikien pelata xboxilla tai katsoa televisiotakaan. Onneksi pojat rakastavat lautapelejä. Angry Birds Space Kimble on ihan ykkössuosikki ja tarpeeksi helppo, jotta myös Juuso voi sitä pelata. Omasta mielestäni se vain on ehkä tylsin peli ikinä.

Oman mielenterveyden takia olen lanseerannut kesällä käyttöön myös "hiljaisen puolituntisen". Eli joka päivä puoli tuntia pitää viettää omassa huoneessa joko nukkuen päiväunet tai muuten vain leikkien ihan hiljaa. Juuso yleensä nukkuu ja Joona leikkii tai lukee Aku Ankkoja. Ja minä saan hetken hiljaisuutta. Tykkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti