keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Painon seurantaa

Odotusaikana oli koko ajan sellainen pieni haave, että josko tällä kertaa saisin kokea sellaisen ihanuuden, kuin normaalin alun. Kokea sen, miltä tuntuu päästä parin päivän ikäisen vauvan kanssa kotiin. Ja sen sain melkein. Mutta "melkein" ei tuntunut ollenkaan pettymykseltä tällä kertaa, koska se oli oma valinta.

Pikku-Jaska ei oikein syönyt tiistaina. Oli raasu niellyt ison määrän lapsivettä joten maha oli täysi. Pissaa tuli ja verensokerit oli hyvät, joten siitä ei tarvinnut suuremmin kantaa huolta. Illalla kun vielä oksensi suurimman osan vedestä pois, rupesi ruoka maistumaan.
Torstaina kuitenkin lääkärintarkastuksen yhteydessä todettiin, että paino on pudonnut vähän liikaa. Sovittiin, että päivä vielä tankataan tiheällä imetyksellä ja lisämaidolla ja jos illalla on paino noususuunnassa, niin sitten kotiin. Samalla sovittiin, että soitan heti neuvolaan ja sovin painokontrollin heti maanantaiksi. Iltaa myöten tuli sitten itselle sellainen ajatus, että en halua kotiutua yötä vasten, että jos kuitenkin sitten vasta aamulla lähdettäisiin.

Päivä ja yö tankattiin ja paino saatiin hienosti nousuun. Kotiin päästiin perjantaina ja maanantaina suuntasimme sitten neuvolaan. Ensin näytti siltä, että paino ei ole oikein noussut mihinkään päin. Sitten vauva ilmoitti siinä nälkäänsä ja päätettiin tehdä syöttöpunnitukset. Syömisen jälkeen lukemat näyttivätkin jo ihan hyviltä. Paino oli kuitenkin noussut sen verran maltillisesti, että sovittiin parin päivän tehosyötöstä. Lisämaitoa ei olisi pakko antaa, mutta syöttövälit pitäisi pitää parissa tunnissa. Kiltti vauva otti sitten ohjeet tosissaan ja heräsi seuraavan yön 1,5 tunnin välein syömään. Samoin meni tehotankkauksella pari seuraavaa päivää ja torstaina, kun terveydenhoitaja tuli kotikäynnille, oli paino jo ihan hyvissä lukemissa.

Saatiin neuvolasta Ainu-paketti1 kommentti:

  1. Voi mahoton että osaakin olla söpö vauva!

    Hirveästi tsemppiä imetykseen! Jaska se selvästi tilailee lisää maitoa että pääsee kasvamaan ja kun nyt vaan sitkeästi tarjoaa rintaa, maitomäärä pääsee nousemaan ja imetysvälit pitenevät.

    Jos imetyksessä on ongelmia, kannattaa heti hakea apua. Valitettavasti neuvolasta sitä ei useinkaan saa, sillä terveydenhoitajien koulutukseen ei juurikaan kuulu erillistä imetyskoulutusta. Hyvää tukea saa Imetyksen tuen kautta, http://imetys.fi/ ja sieltä löytyy myös keskustelupalsta Maitolaituri josta saa nopeasti asiallisia ja ystävällisiä vastauksia.

    Suurin osa imetyksistä kaatuu tiedon puutteeseen, joten tietoa kannattaa aktiivisesti etsiä, jotta pääsee omien toiveiden mukaiseen imetykseen. Suuri osa suomalaisäideistä imettää lyhyemmän aikaa kuin olisi tahtonut - tarvetta tiedolle on paljon.

    VastaaPoista