torstai 12. helmikuuta 2015

Sosetehdas ja vauvan ruokailuista

Kun Joona oli vauva, tein osan soseista itse. Joona myös aloitti kiinteät jo 3,5kk ikäisenä, kun korviketta alkoi kuluaan yli kaksi litraa vuorokaudessa. Toki osa siitä tuli sitten pihalle, kun varmaan jotain refluksin tyyppistä vaivaa pienellä oli. Silloin en yhtään ajatellut sen kummemmin, vaan perinteisillä perunalla ja porkkanalla aloitettiin. Juuso aloitti kiinteiden maistelun heti kun 4kk tuli mittariin. Tosin siitä ei tullut oikein mitään todella pitkään aikaan.

Nyt toiveena olisi tehdä melkein kaikki soseet itse ja myöhemmin myös osittain sormiruokailla. Kerroinkin jo aikaisemmin, että Justus on maistellut avokadoa ja sen lisäksi vähän on maisteltu luumua. Tänään meni ensimmäisen kerran isompi määrä. Eli aikaisempi "lusikankärjellinen" kasvoi määrään "kaksi teelusikkallista".

Syitä sille, miksi haluan tehdä soseet enimmäkseen itse on, että mielestäni purkkiruuat ovat vähän verrattavissa eineksiin. Meillä muukin perhe syö suurimmaksi osaksi itse tehtyä ruokaa, joten olisi jotenkin ristiriitaista syöttää vauvalle valmiita. Myös kaverin pikkuveljen periaate on kyllä aika hyvä "Jos et söisi itse, älä syötä kersalle". Ja toinen aika painava syy on ne lasipurkit. Oikeasti! Niitä tulee aivan järjetön määrä! Juuson ollessa vauva, niitä oli joka paikassa! Ja niiden kuskaaminen keräykseen on todella työlästä. Siis ihan puhdas laiskuus on aika iso motiivi. On pienempi vaiva tehdä itse sosetta, kuin kantaa niitä purkkeja.

Tein jo aikaisemmin omenasosetta pakastimeen. Jääpalamuotit ovat melko kätevä maisteluannosten tekemiseen. Omenasosetta Justus jo maisteli vähän ennen pakastamista, mutta siitä näytti tulevan vähän näppyjä naamaan. Tosin ne näpyt saattoivat tulla ihan siitä, että nämä omenat olivat aika kirpeitä ja en syönnin jälkeen pessyt Justuksen naamaa, pyyhin vain paperilla. Odotellaan nyt kuitenkin pari päivää ja kokeillaan sitten uudetaan.
Vaikka seuraava maisteltava juttu tuleekin näillä näkymin olemaan mustikka, tein tänään jo kasvissoseita valmiiksi pakastimeen. Ensin keitin bataattia, porkkanaa ja kukkakaalta. Sitten pakastin niitä yksittäin sydän muotteihin ja tähtimuotteihin tein duosatseja. Neljä palaa porkkana-bataattia, neljä porkkana-kukkakaalta ja neljä kukkakaali-bataattia.

P.S. Justus ryömi tänään n. 5cm. Tyylinä mittarimato. Siitä se lähtee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti