keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

#VainKaksiKättä

Tästä aiheesta on puhuttu  nyt paljon ja monessa paikassa. Yksi aika hyvin myös omia ajatuksia kiteyttävä teksti löytyy Project Mama-blogista. Seuraava kirjoitus on kiertänyt Facebookissa, enkä tiedä sen alkuperäistä kirjoittajaa:

Siirtymätilanne ulos. Ulkona sataa vettä, piha on täynnä kura/mutalammikoita. 7 lasta ja yksi työntekijä. Yksi lapsista roikkuu jaloissa; yrittää saada aikuisen kampattua. Toinen, 5-vuotias, lyö pienempää junaradan palalla päähän. Tämä kolmas alkaa itkeä. Neljäs on piiloutunut pöydän alle, mutustaa siellä tyytyväisenä legopalikkaa, vaikka onkin jo yli 3-vuotias... Työntekijä yrittää päästä irti roikkuvasta lapsesta, jotta pääsisi lohduttamaan itkevää 3-vuotiasta. Viides lapsi tajuaa, että ulos tarvitsee kurikset ja siitä alkaa hirveä huuto. Kuudes on jo ehtinyt pukemaan ja istuu ulkona rappusilla odottamassa…pitkään, koska sisällä ei vielä ole osa edes aloittanut pukemista. Seitsemäs istuu oman lokeron luona ja seurailee toisten touhuja. Odottaa kiltisti, että aikuinen tajuaisi tulla auttamaan vetskarissa. Ei ilmoita itsestään mitään, odottaa ihan hiljaa. Tämä lapsi jää monesti vaille huomiota, kun aikaa menee niin paljon äänekkäämpien ja enemmän tukea tarvitsevien lasten kanssa tekemiseen.
Se kuudes lapsi, on odottanut pihalla jo 10 minuuttia, ennen kuin lapsi numero 3 on ehtinyt tulla niiskuttavana hänen viereensä. Lapsi numero 6 lohduttaa kaveria, koska aikuinen ehti vain hetken lohduttaa. Aikuinen käskee äsken kaveria palikalla lyöneen lapsen (2) vessaan ja huomaa samalla seitsemännen lapsen, jolle auttaa vetskarin kiinni. Seiska pukee päälleen itsenäisesti, mutta jää taas eteisen penkille odottamaan apua lahkeissa ja hanskoissa. Aikuinen pysäyttää ovella vitosen, joka ei kehotuksista huolimatta ole suostunut pukemaan kurahousuja. Siitä alkaa hirveä tahtojen taistelu, mutta lopulta vitonen suostuu pukemaan kurikset ja menee kutosen ja kolmosen kanssa pihalle odottamaan. Aikuinen auttaa seiskalle lahkeet ja hanskat ja seiskakin menee odottamaan. Tässä vaiheessa kutonen on odottanut jo 20 minuuttia.
Ykkönen on paennut nelosen kanssa pöydän alle. Nelosen aikuinen saa tiukalla komennuksella siirtymään pukemaan, mutta ykkönen tarraa kiinni pöydänjalkoihin ja potkii lähestyvää aikuista. Aikuinen muistaa vessaan menneen kakkosen, joka on ollut vessassa jo jonkun aikaa. Mennessään tarkistamaan vessaa, odottaa siellä vessapaperista tukkeutunut vessanpönttö ja hihittelevä lapsi. Aikuinen pyyhkii hikeä otsaltaan, laskee kymmeneen ja käskee lapsen pukemaan. Matkallaan kohti haalareitaan, kakkonen ehtii tönäistä nelosen kumoon. Aikuinen menee selvittämään asiaa, lohduttaa nelosta, ja komentaa kakkosen pukemaan. Lopulta toisen ryhmän aikuisista joku on päässyt pihalle asti, jolloin rappusilla puoli tuntia odottanut kutonen pääsee leikkimään kolmen kaverin kanssa. Sisällä on vielä kolme lasta, joista vain yksi on aloittanut pukemisen. Nelonen saa vaatteet puettua, mutta joutuu jäämään rappusille odottamaan, koska toisella työntekijällä on ulkona jo 15 lasta. Tällä aikaa myös kakkonen on pukenut päälleen ja hän menee nelosen seuraksi odottamaan. 20 sekunnin kuluttua nelonen tulee itkien sisään, koska kakkonen oli lyönyt häntä mahaan. Aikuinen lohduttaa nelosta ja käskee kakkosen eteisen penkille odottamaan. Nelonen menee takaisin rappusille.
Aikuinen lähtee etsimään ykköstä, joka on löytänyt jostain kynän ja piirtänyt lattiaan mustan sekasotkun. Pitkän keskustelun jälkeen ykkönen suostuu pukemaan. Kaikki lapset ovat valmiita. Kolmaskin työntekijä on ilmaantunut pihalle, joten kaikki lapset pääsevät leikkimään. Ykkönen meinaa karata matkalla aidatulle leikkialueelle. Aikuinen juoksee hänet kiinni juuri ennen parkkipaikkaa ja saattaa kädestä portille. Sitten hän menee siivoamaan tukkeutuneen vessan. Sillä aikaa ykkönen työntää kakkosen liukumäestä alas niin, että kakkosen huulesta alkaa vuotaa verta. Toinen työntekijä menee sisälle hakemaan jääpussia, jolloin työkaveri jää pihalle yksin 25 lapsen kanssa. Kiirehdin ulos, en ehdi käymään itse edes vessassa.
Ihanko tosissanne meinaatte lisätä ryhmääni vielä yhden lapsen?

 
Varhaiskasvatuksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä toimintaa. Sitä vastaa on perustettu #VainKaksiKättä-kampanja. Aiheesta voi lukea lisää Facebookista.
Jos ei pääse paikalle ensi viikon mielenosoitukseen, niin osallistua voi postikortilla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti