sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Sata kirjaa: 24. J. & W. Grimm - Grimmin sadut I-III

Tämä projekti laahaa kyllä kovasti jäljessä, sillä 16 kirjaa pitäisi tälle vuodelle saada luettua, jotta edes se viiden vuoden tavoite täyttyisi.

 Sadan kirjan listalla oli Grimmin sadut 1-3, mutta sellaisina painoksina en kyseisiä tarinoita omasta kirjastosta löytänyt. Sen sijaan otin sitten vain yhden paksun satukirjan.


Yllättävän puuduttavaa luettavaa. Samoista tarinoista saattoi olla tosi montakin eri versiota ja osa tarinoista oli yksinkertaisesti tosi huonoja! Esimerkiksi tiivistettynä yksi näistä huonoista:

Olipa kerra kettu ja joukko hanhia, kettu meinasi syödä hanhet, mutta hanhet pyysivät saada rukoilla ensin. Kettu suostui ja hanhet alkoivat kaakattaa (satu jatkuu, kunhan jonain päivänä hanhet lopettavat kaakattamisen).

Tuttuja tarinoita tietysti löytyi. Tuhkimo, peukaloisen retket, tähkäpää (tai toisinsanoen Porkkanainen) sekä iso liuta tarinoita eläimistä. Suurintaosaa ei kyllä oikein viitsisi lapsille lukea. Sen verran paljon oli silmienpuhkomista, raajojen katkomista tai "onnellisia loppuja" kun kaikki kuolivat.

Jotenkin tähän kirjan olemukseen myös sopii hyvin, että takakannesta löytyi vielä vanhanmallin lainauskortti ajalta ennen kuitteja. Uusin leima vuodelta -96


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti